Rolul vitaminei A pentru frumusetea si sanatatea dumneavoastra

Cum pastram calitatea produselor cosmetice?
27 octombrie 2019
De ce este bine sa evitam parabenii?
5 noiembrie 2019

Cat este de importanta aceasta vitamina pentru un aspect sanatos al tenului?

Vitamina A este o super vitamina. Ea reface functia de bariera a pielii. In orice stare patologica a pielii aceasta functie de bariera a pielii este compromisa.

Scade pigmentarea pielii, actionand la nivel de melanocite si astfel reface pielea afectata de soare.

Are efect antiacneic, stimuleaza sinteza de elastina si reduce ridurile. Creste si sinteza de colagen, oferind astfel un aspect hidratat, neted si elastic al tenului.

 

Ce spun oamenii de stiinta?

Celulele pielii sunt adaptate special sa primeasca vitamina A datorita unor receptori, vitamina A patrunzand direct in nucleu si actionand direct asupra acizilor nucleici (Prof Ioan Nedelcu), adica asupra informatiei genetice care controleaza productia de celule noi.

Sunt studii la persoane de peste 80 de ani care au aratat ca aplicarea de vitamina A a determinat reducerea ridurilor fine, cuantificate prin biopsie dupa o perioada de 6 luni.

 

Exista riscuri si precautii de care trebuie sa tinem seama in folosirea vitaminei A?

Pentru piele doza in aplicatii nu trebuie sa depaseasca 2% (depasirea produce reversul medaliei: riduri, piele rugoasa si terna, etc.)

Atentie, are efect fotosensibilizant, asadar produsele care contin vitamina A trebuie aplicate doar seara!

 

Alte surse de vitamina A

La modul ideal vitamina A este bine sa ajunga in organism si din alimentatie.

Precursorul ei este bine-cunoscutul betacaroten. Se gaseste in fructe si legume verzi si galbene, in ficat, ulei de peste (ideal formele purificate ale acestuia, cunoscute ca omega 3), oua, produse lactate. Vitamina A ofera, prin aport intern, beneficii suplimentare importante: scade colesterolul “rau”, stimuleaza sistemul imunitar, reduce riscul de boli de inima.