vitamina a

Rolul vitaminei A pentru frumusețe și sănătate

Vitamina A

 

Importanța vitaminei A pentru ten

Vitamina A este o super vitamină. Ea reface funcția de barieră a pielii. În orice stare patologică a pielii această funcție de barieră a pielii este compromisă.

Scade pigmentarea pielii, acționând la nivel de melanocite și astfel reface pielea afectată de soare.

Are efect antiacneic, stimulează sinteza de elastina și reduce ridurile. Crește și sinteza de colagen, oferind astfel un aspect hidratat, neted și elastic al tenului.

 

Vitamina A – ce spun oamenii de știință

Celulele pielii sunt adaptate special să primească vitamina A datorită unor receptori, vitamina A pătrunzând direct în nucleu și acționând direct asupra acizilor nucleici (Prof Ioan Nedelcu), adică asupra informației genetice care controlează producția de celule noi.

Sunt studii la persoane de peste 80 de ani care au arătat că aplicarea de vitamina A a determinat reducerea ridurilor fine, cuantificate prin biopsie după o perioadă de 6 luni.

 

Vitamina A – riscuri și precauții

Există riscuri și precauții de care trebuie să ținem seama în folosirea vitaminei A?

Pentru piele, doza în aplicații nu trebuie să depășească 2% (depășirea produce reversul medaliei: riduri, piele rugoasă și ternă, etc.)

Atenție, are efect fotosensibilizant, așadar produsele care conțin vitamina A trebuie aplicate doar seara!

 

Alte surse de vitamina A

La modul ideal, vitamina A este bine să ajungă în organism și din alimentație.

Precursorul ei este bine-cunoscutul betacaroten. Se găsește în fructe și legume verzi și galbene, în ficat, ulei de pește (ideal formele purificate ale acestuia, cunoscute ca omega 3), ouă, produse lactate. Vitamina A oferă, prin aport intern, beneficii suplimentare importante: scade colesterolul “rau”, stimulează sistemul imunitar, reduce riscul de boli de inimă.

Coș de cumpărături
Scroll to Top