Despre colagen

Tips-uri ale rutinei zilnice cu efect anti – aging
19 ianuarie 2020
Vitamina C si cosmeticele
3 aprilie 2020

Colagenul este o proteina existenta in corp, cu rol cheie, intrand in structura organelor, tendoanelor, cartilajelor, oaselor, inclusiv in piele si care realizeaza coeziunea si sustinerea altor structuri.

Din pacate, dupa varsta de 25 de ani, sinteza lui scade. Putem insa sa beneficiem de efectele lui cu ajutorul aportului extern sub forma de alimente, suplimente sau aplicare externa de crème.

Alimentele care pot fi aliatii nostrii in stimularea productiei de colagen sunt ardeiul gras rosu, avocado, rosiile, somonul si semintele de floarea soarelui, carnea de vita, oasele de vita, carne de pui, pielita de pui, legumele verzi. Capsunile, afinele, murele, zmeura, prin acidul elagic, previn descompunerea colagenului sub actiunea razelor UV. In general, alimentele care contin vitamina C stimuleaza productia.

Se pare ca si suplimentele cu colagen hidrolizat au beneficii la nivel de piele, reducand petele produse de soare, imbunatatind calitatea sebumului si a nivelului de hidratare.

Cremele de fata cu colagen pot reduce numarul ridurilor si pot repara semnele ramase in urma acneei.

Aportul de colagen este cu atat mai important cu cat exista deja dureri articulare sau osteoporoza .

In urma unor studii s-a demonstrat ca pacientele care au osteoproza si, pe langa suplimente cu calciu iau si suplimente cu colagen, au beneficiat de rezultate mai bune in aceasta evolutie a afectiunii fata de cele care iau doar calciu.

Revenind la ritualurile de frumusete, tenul poate fi masat cu ulei de avocado, migdale dulci,  canepa sau se pot aplica crème cu colagen.

Fiti frumoase si sanatoase!