parabeni cosmetice

De ce este bine să evităm parabenii?

Parabenii

Ce sunt și de ce este bine să-i evităm

 

Ce sunt parabenii

Parabenii  sunt conservanți adăugați în produse cosmetice și de îngrijire de tip creme, deodorante, șampoane, geluri de duș, loțiuni, alte produse cosmetice.

Au fost introduși în uz în urmă cu 50 de ani în această industrie pentru ca un produs (ex: crema)  să aibă valabilitate de 18 – 24 luni.

Foarte eficient și profitabil pentru industrie și foarte comod pentru noi, dar cu ce preț?

 

Ce se întâmplă după ce aplicăm un produs cu parabeni

Produsul cosmetic care îl conține, având și component lipidic, stimulează pătrunderea parabenilor prin piele în organism.

Acest conservant provenit din industria petrochimică, odată ajuns în organism, se comportă ca un hormon, perturbând echilibrul sistemului endocrin (care în perioada de premenopauză este fiziologic dezechilibrat deja din punct de vedere al raportului de hormoni estrogeni și progesteron).

În țesuturile recoltate din tumorile de cancer la sân s-au găsit parabeni proveniți și din cosmetice, fiind prezenți în 18 din 20 țesuturi recoltate.

De aceea, și în cazul deodorantelor, ar fi ideal să folosiți variante fără acești compusi (zona axilară fiind foarte apropiată de sân).

La fel și în cazul cosmeticelor cu conținut de parabeni, aplicate pe piele, în câteva ore aceștia au fost detectati în sange și urină, potrivit unui studiu efectuat pe voluntari, în Danemarca.

Se pare că o femeie care utilizează cosmetice de genul acesta, este expusă la minim 50 mg parabeni/zi (potrivit altor studii știintifice).

Sunt doar câteva din motivele pentru care este mai bine să evităm acești compuși din cosmeticele noastre.

Coș de cumpărături
Scroll to Top