Acneea și tratamentele cosmetice

Tratamente cosmetice pentru acnee
Acneea este o afecțiune a pielii care afectează deopotrivă femeile sau bărbații la orice vârstă, fiind cauza unui discomfort important, inclusiv psihic.
Este produsă în principal de bacteria Propionibacterium Acnes, dar implică și genetica, rutina de îngrijire a pielii, nutriția, stressul.
Rutina de îngrijire a pielii:
Prin acest procedeu se îndepărtează celulele moarte, datorită cărora se blocheză porii, se infectează și apare acneea. Faptul că exfolierea este benefică în acnee este dovedit și într-un studiu în care 25 de pacienți au facut săptămânal câte o ședință de microdermoabraziune și au beneficiat de îmbunătățirea aspectului tenului, 96% din ei recomandând și altora acest tratament. De reținut că tratamentul implică mai mult timp și este mai costisitor decât un produs cosmetic.
Tratament acnee – exfolierea
Exfolierea se poate face cu mijloace “chimice” sau mecanice, prin gomaj. Acțiunea “chimică” se realizează cu acizi de fructe AHA, care “topesc” marginile celulelor moarte datorită cărora acestea nu se elimină. Acizii de fructe sunt sub forma de produse cosmetice, măști sau tratamente la îndemână, disponibile la noi în bucătărie, cum ar fi aplicații cu oțet de mere. Diluat de 2 ori pe zi și în proporție de 1 parte oțet la 3 părți apă (pentru pielea sensibilă chiar mai diluat). El își exercită acțiunea conținând acizi de fructe, acid lactic proveniți din fermentarea merelor și acționează pe bacteria P. Acnes, distrugând-o.
Se aplică această diluție pe zona afectată cu o dischetă, se lasă să acționeze până la 20 secunde, apoi se clătește cu apă și se sterge cu o dischetă uscată.
Atenție, folosirea lui nediluată poate cauza arsuri sau iritații, nicidecum efecte mai rapide!
Tratament cosmetic pentru acnee
Tot la noi în bucătărie putem prepara gomaje sub forma de măști.
O mască la îndemână este cea cu zahar, sare și ulei de cocos în proporții egale cu care se execută ușor mișcări circulare. Zahărul sau sarea folosite trebuie să fie macinate fin, altfel se produce rănirea pielii.
O alta mască la îndemână este cea cu miere și scorțișoară, alte ingrediente cu efect benefic în această situație, datorită efectelor antiinflamatoare și antibacteriene.
Pentru realizarea măștii amestecăm 2 linguri de miere cu o lingură de scorțișoară măcinată. Se aplică pe față, se lasă 10 – 15 minute și apoi se îndepărtează cu apă calduță.
De reținut că scorțișoara este indicat, dacă tot lucrăm cu ea, să o și înghițim (o jumătate sau o lingurița pe zi) pentru scăderea indexului glicemic și al poftei de dulce, alt mecanism implicat în producerea acneei. Dar despre nutriție și acnee mai multe data viitoare.