Acneea si tratamentele cosmetice

Efectele benefice ale uleiului de macese (rosa mosqueta)
4 ianuarie 2020
Tips-uri ale rutinei zilnice cu efect anti – aging
19 ianuarie 2020

Acneea este o afectiune a pielii care afecteaza deopotriva femeile sau barbatii la orice varsta, fiind cauza unui discomfort important, inclusiv psihic.

Este produsa in principal de bacteria Propionibacterium Acnes, dar implica si genetica, rutina de ingrijire a pielii, nutritia, stressul.

Rutina de ingrijire a pielii:

Exfolierea

Prin acest procedeu se indeparteaza celulele moarte, datorita carora se blocheza porii, se infecteaza si apare acneea. Faptul ca exfolierea este benefica in acnee este dovedit si intr-un studiu in care 25 de pacienti au facut saptamanal cate o sedinta de microdermoabraziune si  au beneficiat de imbunatatirea aspectului tenului, 96% din ei recomandand si altora acest tratament. De retinut ca tratamentul implica mai mult timp si este mai costisitor decat un produs cosmetic.

Exfolierea  se poate face cu mijloace “chimice” sau mecanice, prin gomaj. Actiunea “chimica” se realizeaza cu acizi de fructe AHA, care “topesc” marginile celulelor moarte datorita carora acestea nu se elimina. Acizii de fructe sunt sub forma de produse cosmetice, masti sau tratamente la indemana, disponibile la noi in bucatarie, cum ar fi aplicatii cu otet de mere. Diluat de 2 ori pe zi si in proportie de 1 parte otet la 3 parti apa ( pentru pielea sensibila chiar mai diluat). El isi exercita actiunea continand acizi de fructe, acid lactic  proveniti din fermentarea merelor si actioneaza pe bacteria P. Acnes, distrugand-o.

Se aplica aceasta dilutie pe zona afectata cu o discheta, se lasa sa actioneze pana la 20 secunde, apoi se clateste cu apa si se sterge cu o discheta uscata.

Atentie, folosirea lui nediluata poate cauza arsuri sau iritatii, nicidecum efecte mai rapide!

Tot la noi in bucatarie putem prepara gomaje sub forma de masti.

O masca la indemana este cea cu zahar, sare si ulei de cocos in proportii egale cu care se executa usor miscari circulare. Zaharul sau sarea folosite trebuie sa fie macinate fin, altfel se produce ranirea pielii.

O alta masca la indemana este cea cu miere si scortisoara, alte ingrediente cu efect benefic in aceasta situatie, datorita efectelor antiinflamatoare si antibacteriene.

Pentru realizarea mastii amestecam 2 linguri de miere cu o lingura de scortisoara macinata. Se aplica pe fata, se lasa 10 -15 minute si apoi se indeparteaza cu apa calduta.

De retinut ca scortisoara este indicat, daca tot lucram cu ea, sa o si inghitim ( o jumatate sau o lingurita pe zi) pentru scaderea indexului glicemic si al poftei de dulce, alt mecanism implicat in producerea acneei. Dar despre nutritie si acnee mai multe data viitoare…